SECȚIA DE LIMBA ȘI LITERATURA JAPONEZĂ

Secţia de limba şi literatura japoneză este cea mai veche şi cea mai mare secţie de japoneză din România. Secția  fost înfiinţată în anul 1975 și a primit încă de la înfiinţare donaţii consistente de manuale, dicţionare şi cărţi de referinţă din partea Japan Foundation. Primii profesori au fost angajaţi ai Ministerului de Externe şi ai Universităţii Populare “Dalles”. Din 1978, Japan Foundation a trimis în permanenţă un lector japonez specializat, iar din 1986 a început să predea primul lector român calificat. Secţia a căpătat statut de specializare principală (limbă A) din anul 1987. Din 2005, secţia participă în cadrul catedrei de Orientale la organizarea masteratului de Studii Est-asiatice, unic în ţară.

În prezent, secţia are aproximativ 180 de studenţi şi 20 de masteranzi şi un număr de 7 cadre didactice permanente, dintre care un lector şi un asistent japonezi, ambii trimişi de Japan Foundation (organizaţie guvernamentală japoneză). În timp, Secţia a devenit un lider al studiilor de niponologie din România, fiind implicată în toate activităţile importante din acest domeniu.

Secţia de Japoneză este una dintre secţiile cele mai căutate ale Facultăţii de Limbi Străine, iar media de intrare la locurile fără taxă o clasează de asemenea pe primele locuri.